Kız Kulesi'nin Hikayesi
Mimarisi ve yapımı kadar Kız Kulesi’nin hikayesi de gizemli ve efsanevidir. Günümüze kadar Kız Kulesi hakkında birden fazla efsane yayılmıştır. Bu efsanelerden biri olan ve adını kuleye veren Leandros efsanesi tutkulu aşıkları ve ölümsüz aşkı simgeler. Efsaneye göre Hero, Üsküdar sırtlarında bulunan Tanrıça Afrodit tapınağında görev yapan bir rahibedir. Bu tapınakta yılın ilkbaharında yapılan törenlerde aşkı bulamayanlar, hayal ettikleri aşka kavuşmak için Afrodit’e yakarırlar. Törene katılmak için tapınağa gelen gençlerden biri olan Leandros, Hero’yu gördüğünde aşık olur. Fakat Hero bir rahibedir ve rahibelerin evlenmesi yasaktır. Leandros ne olursa olsun Hero’dan vazgeçmez. İki gencin aşkına engel olan denize rağmen iyi bir yüzücü olan Leandros, sevgilisi Hero’nun yardımıyla Boğaz’ın derin sularını geçerek kuleye gelir ve gizli aşklarını devam ettirir. Hero, her gece elindeki meşale ile karanlık denizde yolunu bulması için sevgilisine yardım eder. Bir gece, sevgilisinin hayaliyle yanıp tutuşan Leandros, Boğaz’ın hırçın dalgalarına kendini bırakarak kuleye doğru yüzmeye başlar. Hero da her zaman olduğu gibi meşalesiyle sevgilisine yol gösterir. Ancak fırtınalı havada rüzgar meşalenin ışığını söndürür ve karanlık gecede, denizde yolunu kaybeden Leandros kaybolur. Gecenin aydınlanması bekleyen Hero, Leandros’un cansız bedeninin kıyıya vurmasının hemen ardından bu acıya dayanamayarak kendini Kız Kulesi’nden masmavi sulara bırakır. Efsaneye göre, hazin son iki genç adına kulenin olduğu yere bir fener inşa edilmesiyle son buluyor.
İstanbul Kız Kulesi Nerede?
Doğal güzelliğiyle turistik gezilerin ilk duraklarından biri haline gelen Kız Kulesi nerede sorusu sıklıkla soruluyor. Savaş ve salgın yıllarında birçok kez tahrip olmuş ve restore edilmiş kule, Üsküdar Salacak Sahilinin 200 km açıklarında küçük bir adanın üzerine inşa edilmiştir.
Kule, 2000 yılında restore ediliyor ve bu tarihten sonra kafe ve restoran konseptinde hizmet vermeye başlıyor. Sevdiklerinizle paylaşacağınız değerli anlara eşlik edecek İstanbul manzarası için restorandan rezervasyon yaptırabilir, İstanbul’un benzersiz kıyılarını, gün batımının kızıllığını ve boğazın masmavi, derin sularını seyredebilirsiniz.
Kız Kulesi Nasıl ve Ne Zaman Yapıldı?
Boğaz’ın incisi İstanbul Kız Kulesi, güzelliği ve mimarisi ile aşkın, ulaşılmazlığın, hayallerin ve özlemin simgesi olarak tarih boyunca pek sanatçıya, şaire ve ressama ilham olmuş, kimi zaman satırları kimi zaman tuvalleri süslemiştir. Birçok efsaneye konu olan Kız Kulesi’nin nasıl yapıldığı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır.
Ancak Rum araştırmacı Evripidis’e göre Kız Kulesi’nin üzerinde bulunduğu adacık, milattan önceki yıllarda Asya sahillerinden kopan bir kara parçasının, şu anda bulunduğu yere konumlanması ile oluşuyor. Tarihi kayıtlarda Kız Kulesi yapımı ile ilgili bilgilere MÖ 24 yılında rastlanmaktadır. Kız Kulesi’nin eski zamanlardaki isimlerinden Damalis, Atina kralının eşinin ismi iken kulenin diğer ismi Leandros ise iki aşığın hikayesini konu edinen hazin sonlu bir efsaneden ileri geliyor.
Kız Kulesi’ne Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Kız Kulesi’ne ulaşım iki farklı rota üzerinden sağlanabiliyor. Hafta içi Üsküdar Salacak’tan, hafta sonu Kabataş iskelesinden kalkan teknelerle kuleye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Boğaz’ın incisi, İstanbul’a yapacağınız seyahat için oluşturduğunuz rota listenizin ilk sıralarında yer alacak manzaralara ev sahipliği yapıyor.
Teknelerin kalktığı iskelelere veya Üsküdar’a ister kendi aracınız ister kiraladığınız bir araç ile ulaşabilirsiniz.
Kiraladığınız araç ile Boğaz manzarası eşliğinde Üsküdar Sahilini dolaşabilir, Kız Kulesi’ni seyredebilir, İstanbul’un güzelliklerinin tadını çıkarabilirsiniz.